Thomas Alva Edison


Thomas Alva Edison (Syntyi 11. helmikuuta 1847 – kuoli 18. lokakuuta 1931) oli yhdysvaltalainen keksijä ja liikemies. Hän oli aikansa tuotteliaimpia keksijöitä ja hänen nimissään oli 1 093 patenttia. Hän on General Electricin perustaja. Hänen ystäväpiiriinsä kuului Fordin perustaja Henry Ford.

external image 250px-Edison-at_home_in_Ft._Myers_Florida_1914_detail_LC-LC-USZ62-131044_.tiff_adjusted.jpg

Lapsuus


Thomas Edison aloitti koulunkäynnin myöhään sairastelunsa vuoksi. Hänen mielensä harhaili usein, ja hänen opettajansa Alexander Crawfordin oli kuulemma sanonut Edisonia tyhmäksi. Tähän päättyi Edisonin kolmen kuukauden muodollinen koulutus. Hänen äitinsä Nancy Edison yritti paikkailla poikansa opiskelua järjestämällä hänelle kotiopetusta. Lapsena Thomas Edison oli kiinnostunut erityisesti kemiasta ja fysiikasta, joihin sitten purkikin tarmoaan omassa laboratoriossaan.
Edison menetti kuulonsa osittain nuorena. Hänestä tuli sähköttäjä sen jälkeen, kun hän pelasti J.U. MacKenzien pojan karkuteille joutuneen rautatievaunun alta ja hyvitykseksi MacKenzie koulutti hänet sähköttäjäksi. Osittaisesta kuuroudesta oli Edisonille hyötyä: Hän ei kuullut ääniä muilta sähköttäjiltä. Osa hänen varhaisemmista keksinnöistä liittyykin sähkölennättimeen, kuten esimerkiksi reikänauha. Edison haki ensimmäistä patenttiaan, sähköistä ääntenlaskijaa, 28. lokakuuta 1868. Keksintö jäi kuitenkin vuosikymmeniksi unohduksiin, koska ahdasmieliset poliitikot estivät sen käyttöönoton.

Suku


Edisonien esi-isät, Hollannin Edesonit, tulivat New Jerseyhyn vuonna 1730. Thomas Alva Edisonin isä, Samuel Ogden Edison Jr. oli päreentekijä, räätäli ja kapakoitsija. Hän osallistui Kanadan itsenäisyyttä ajaneeseen kapinaliikkeeseen ja pakeni kapinan epäonnistuttua isoisänsä kanssa Port Huroniin, Michiganiin, jättäen väliaikaisesti puolisonsa Nancy Matthews Elliottin ja heidän lapsensa jälkeen. Lopulta Samuel muutti Milaniin Ohiossa. Kaupunki koki taloudellisen kasvun kauden, ja Samin perhe seurasi perässä. Vuonna 1847 perheeseen syntyi seitsemäs lapsi, Thomas Alva Edison. Milanin talouskasvu oli pian ohitse ja seitsenvuotias "Al" muutti perheensä kanssa Port Huroniin Michiganissa.

Perhe


Thomas Edison meni 25. joulukuuta 1871 naimisiin 16-vuotiaan Mary Stilwellin kanssa. He olivat tavanneet kaksi kuukautta aikaisemmin Maryn työskennellessä Edisonin yrityksessä. He saivat kolme lasta:
  • Marion Estelle Edison (1873–1965), lempinimi "Dot"
  • Thomas Alva Edison, Jr. (1876–1935), lempinimi "Dash"
  • William Leslie Edison (1878–1937)
Mary Edison kuoli 9. elokuuta 1884, ehkä aivokasvaimen johdosta.

Toisen avioliittonsa 39-vuotias Edison solmi 24. helmikuuta 1886 Akronissa, Ohiossa. Uusi vaimo oli 20-vuotias Mina Miller, jota Edison kosi käyttämällä morseaakkosia, jotka Mina oli oppinut heidän seurustelunsa aikana. Mina oli keksijän ja filantroopin Lewis Millerin tytär. Lewis Miller oli Chautauqua Institutionin kanssaperustaja ja metodistien hyväntekeväisyysjärjestöjen tukija. Mina ja Thomas Edison saivat kolme lasta:
  • Madeleine Edison (1888–1979), puoliso John Eyre Sloane.
  • Charles Edison (1890–1969), joka otti myöhemmin yrityksen hoitoonsa isänsä kuoleman jälkeen ja joka valittiin myöhemmin New Jerseyn kuvernööriksi. Hän johti myös isänsä kokeellisia laboratorioita West Orangessa, New Jerseyssä.
  • Theodore Edison (1898–1992), ainoa perheenjäsen jolla oli college-tutkinto (MIT Physics 1923). Hänellä oli myös yli 80 patenttia ansioinaan.
Mina kuoli Thomas Edisonin jälkeen 24. elokuuta 1947

Keksinnöt external image 200px-Incandescent_light_bulb_on_db.jpg


Thomas Edison jatkokehitteli hehkulamppua, tehden siitä toimivan ja pidempikestoisen sähkövalaistukseen sopivan laitteen. Alkuvaiheessa Edisonilla oli vaikeuksia löytää sopivaa metallia hehkulampun sisälle. Hän kokeili useita metalleja, kuten platinaa, mutta päätyi lopulta kokeilemaan hiililankaa. Ensimmäisen onnistuneen kokeen hän sai suoritettua 22. lokakuuta 1879, ja se kesti 40 tuntia. Edison viilaili vielä keksintöään ja hän jätti patenttihakemuksen 4. marraskuuta. Seuraavan vuoden tammikuussa 27. päivänä hänelle myönnettiinkin patentti n:o 223 898 hiililangalla toimivasta sähkölampusta. Myöhemmin Edison ja hänen työryhmänsä keksivät karbonisoidun bambulangan, joka kesti käytössä yli 1200 tuntia.Hän myös kehitti hehkulamppuun Edison-kannan.
Hän osti myös typpikaasulla täytettyjen hehkulamppujen patentin Henry WoodWardilta. Maailman ensimmäinen julkinen rakennus, joka valaistiin Edisonin sähkölampuilla, oli Mahenin teatteri Brnossa, nykyisessä Tšekissä. Sinne sähkövalaistuksen asensi Edisonin assistentti Francis Jehl.

Edison sai vuonna 1880 patentin myös sähkön jakelujärjestelmälle, joka oli tärkeä, jotta sähkölamppu olisi levinnyt yleiseen käyttöön. Vasta se teki vähitellen mahdolliseksi muidenkin sähkölaitteiden yleistymisen, kutensähkömoottorin yleistymisen. Edison perusti 17. joulukuuta 1880 yhtiön nimeltä Edison Illuminating Company. Se oli maailman ensimmäinen yleisölle sähköä myynyt sähkölaitos, ja vuonna 1882 sen ensimmäinen voimalaitos tehtiin New Yorkin Pearl Street Stationille. Syyskuun 4. päivänä 1882 Edison itse kytki sähköverkkoon virran. Laitos jakoi Manhattanin eteläosiin tasavirtaa 110 voltin jännitteellä .Lisäksi hän keksi mm.fonografin, joka oli hallitseva äänentoistolaite ennen gramofonin keksimistä, käytettiin myös sanelulaitteena, kinetoskoopin, laitteen, johon katsotaan sisään ja josta näkee elävää kuvaa, mikrofoninja elokuvaprojektorin


Sähköjen sota


Edisonilla oli uskollinen apuri, Nikola Tesla .Tesla oli ollut Edisonilla töissä, mutta Edison teki kaikkensa estääkseen Teslan vaihtovirtatutkimuksia, myös sen jälkeen kun Tesla oli muualla töissä. Toisin kuin tasavirtaa, vaihtovirtaa voidaan muuntajien avulla helposti siirtää pitkiäkin matkoja korkealla jännitteellä, jolloin voidaan käyttää ohuempia ja halvempia johtimia, ja silti jännitettä voidaan toisen muuntajan avulla jälleen alentaa jakelua varten. Tasavirran kantama voimalasta on vain noin 2,5 kilometriä. Edison ei suostunut myöntämään vaihtovirran olleen parempi keksintö, vaan hän yritti kaikin tavoin todistaa vaihtovirran olevan vaarallisempaa kuin tasavirta. Hän esimerkiksi antoi Tobsy-elefantille kuolettavan sähköshokin todistaessaan kuinka turvallista tasavirta on verrattuna vaihtovirtaan.
Vaikka Edison periaatteessa vastusti kuolemanrangaistusta, tämän kiistan yhteydessä hän ehdotti sähkötuolin ottamista käyttöön teloitusvälineenä, jotta sekin osoittaisi, kuinka vaarallista vaihtovirta oli verrattuna turvallisempaan tasavirtaan. Edison käynnisti myös lyhyen ja ilkeän kampanjan, joka toteutuessaan olisi kieltänyt vaihtovirran käytön. Mutta myöhemmin vaihtovirta syrjäytti tasavirran, niinpä Edisonin keksintöä hyödynnettiin enään paristoissa ja kaupunkien keskustoissa ja nykyään esimerkiksi metroissa.
Hän ei saanut Nobel -palkintoa, siihen lienee syynä juurikin "Sähköjen sota", eli riitely Nikola Teslan kanssa siitä, että kumpi sähkönsiirtotavoista oli parempi. Myöskään Nikola Teslalle ei sitä tullut, vaikka molemmat heistä olivat ehdolla palkinnon saajaksi.

Muita tärkeitä ilmiöitä/havaintoja


Thomas Edison oli "vahingossa" huomannut vuonna 1883, että negatiivisella sähköllä varatusta metallilevystä sähkö voi purkautua tyhjiönkin läpi. Tätä sanotaan Edisonin ilmiöksi. Vasta myöhemmin todettiin, että purkauksen aiheuttavat metallista irtoavat elektronit, joiden löytymiseen myös tämä havainto osaltaan vaikutti. Edison ei uskonut tällä keksinnöllä olevan käytännön merkitystä, mutta hän päätti varmuuden vuoksi patentoida sen. Myöhemmin keksintö osoittautui kuitenkin huomattavan tärkeäksi, sillä siihen perustuvat elektroniputket.

Kuolema


Thomas Edison kuoli diabeteksestä aiheutuneisiin komplikaatioihin 18. lokakuuta 1931, kotonaan "Glenmontissa" Llewellyn Parkissa West Orangessa, New Jerseyssä. Hänet on haudattu omaan pihaansa. Edisonin viimeistä henkäystä säilytetään koeputkessa Henry Fordin museossa. Ford kehotti Charles Edisonia sinetöimään Edisonin kuolinhuoneen ilmaa sisältävä koeputki pian kuoleman jälkeen muistona hänestä.

Lähteet:
Wikipedia.org
Youtube.com
Thomasedison.com
Google