Nikola Tesla

465px-N.Tesla.JPG


Nikola Tesla oli serbialaissyntyinen fyysikko ja keksijä.

Erään tarinan mukaan Tesla syntyi ukkosmyrskyn aikaan keskiyöllä 9.- 10. päivänä heinäkuuta vuonna 1856 Itävallan keisarikunnassa, Smiljanin kylässä. Koulunkäyntinsä hän suoritti suunnitellun neljän vuoden sijasta kolmessa vuodessa, eli hän oli jo lapsena paljonkin keskimääräistä viisaampi. Teslan äiti oli papin tytär ja isä pappi.

Teslan lapsuudenhaaveena oli saada Niagaran Putoukset sähköä tuottavaksi, ja siksi hän muuttikin Yhdysvaltoihin. Hänet palkattiin heti Thomas Alva Edison laboratorioon.


Häntä pidetään nykyään yhtenä suurimmista keksijöistä nykyhistoriassa.
Nikola Tesla keksi vaihtovirran, ja hänen vaihtovirtamenetelmänsä olivat ylivoimaisia Edisonin tasavirtatekniikkaan nähden, niinpä siitä tuli hallitseva sähkösiirron menetelmä. He eivät kuitenkaan pystyneet yhteistyöhön erilaisten sähkötekniikan näkemysten vuoksi.
Tesla perusti itselleen oman laboratorion Manhattanille vuonna 1886, jossa hän jatkoi muun muassa dynamoiden kehitystä. Nikolailla oli suuria tavoitteita, ja hän muutti Coloradoon 1889 kehittääkseen sähkölaitteita, ja hänen aikomuksensa oli kehittää laite, joka jakaisi sähköä jopa maailman toiselle puolelle ilman johtoja ionosfääriä hyväksikäyttäen.
Tesla muutti kuitenkin takaisin New Yorkiin ja sai rahoituksen idealleen rakentaa 56-metrinen sähkövirran lähetin. Tämä yritys kuitenkin epäonnistui ja rahoittajat vetäytyivät ja hänen sähkövirran lähettimensä sai lempinimen "miljoonan dollarin hullutus".

Hän keksi myös muun muassa, monivaihejärjestelmän ja induktiomoottorin, jotka ovat tärkeitä nykyaikaisessa sähköenergian jakelussa ja käytössä. Hän keksi myös teslamuuntajan, joka on suurimuuntosuhteinen elektroninen suurjännitelaite, mikä muuttaa virtapulsseja suurjännitteeksi.

800px-Lightning_simulator_questacon02.jpg
Kuva teslamuuntajasta

Teslan keksintöjä pystyttiin hyödyntämään kunnolla vasta hänen kuolemansa jälkeen, joten hän ei ollut elinaikanaan niin tunnettu kuin hän myöhemmin tuli olemaan.
Tesla on myös yksi radion tekniikan varhaisista kehittäjistä. Myöhemmin hänelle myönnettiin siitä patentti. Hänen mukaansa on nimetty magneettivuon tiheyden yksikkö tesla ja automerkki Tesla motors.

Vielä nykyäänkin vaihtovirta on käytetyin sähkösiirron menetelmä, ja se helpottaa elämäämme erittäin paljon, vaihtovirralla siirretään kaikki sähkö voimaloista talouksiin ja tehtaisiin.

Kuten usein sanotaan, että viisauden ja hulluuden raja on erittäin pieni, niin Tesla toteuttaa tämän sananlaskun erittäin hyvin.
Teslalla oli nimittäin hiuksiin, persikoihin ja bakteereihin kohdistuneita fobioita sekä pakkomielteitä puhtauteen ja numeroon kolme. Hänen yksi suurimmista pakkomielteistään oli kyyhkyset, ja elämänsä loppupuolella hän viettikin paljon aikaa niiden parissa. Tesla nimesi myös yhden kyyhkysen vaimokseen ja tämän kuoltua hän sanoi keksijän kykynsä kadonneen.