Lumieren veljekset


external image Fratelli_Lumiere.jpg
Lumieren veljekset Louis oikealla ja Auguste vasemmalla.

Ranskalaisista Lumieren veljeksistä vanhempi Louis Jean syntyi 5. lokakuuta 1864 Besanconissa ja kuoli 6. kesäkuuta 1948 Bandolissa. Nuorempi veli Auguste Marie Louis Nicholas syntyi 19.lokakuuta niin ikään Besanconissa ja kuoli 10. huhtikuuta 1954 Lyonissa.

Veljekset olivat cinematographin liikuteltavan elokuvakameran, kehityslaitteen/tulostimen ja elokuva projektorin yhdistelmän keksijöitä ja varhaisimpia elokuvaohjaajia ja elokuvan tekijöitä.
Veljekset tekivät monia elokuvaan ja valokuvaukseen liittyviä keksintöjä. 13. helmikuuta 1895 patentoidun cinematografin lisäksi he keksivät filmin kulkua helpottavat reiät filminauhan reunoissa. 19. maaliskuuta 1895 kuvattiin ensimmäinen cinematographilla kuvattu "filmi" la sortie des unises lumiere( mikä tunnetaan yleisemmin englanninkielisellä nimellä "Workers Leaving the Lumière Factory", suomeksi "Työläiset lähtevät tehtaasta"). Veljekset järjestivät Pariisin Boulevard des Capucines -kahvilassa maailman ensimmäisen maksullisen elokuvanäytöksen 28 joulukuuta vuonna 1895. dokumentti kesti vain 50 sekuntia ja oli nimeltään L'arrivee d'un train en gare de la Ciotat ("Juna saapuu asemalle"). Esityksen väitetään aiheuttaneen väkijoukossa paniikkia heidän luullessaan veturin ajavan valkokankaalta yleisön joukkoon. Lyhytelokuvassa junan nähtiin saapuvan etäältä Ciotatin rautatieasemalle ja lähestyvän yleisöä. Tuohon aikaan elokuvien leikkausta ei tunnettu ja kamera pysyi paikallaan joten 50 sekuntia kestävät lyhytelokuvat kuvasivat jokapäiväisiä tapahtumia. Niitä onkin toisinaan pidetty ensimmäisinä dokumenttifilmeinä. Juna saapuu asemalle ei ollut ainoa tuona päivänä esitetty lyhytelokuva, mutta se esitettiin ehkä ensimmäisenä.
Vuonna 1896 veljekset esittelivät cinematografia Bombayssa, Lontoossa ja New Yorkissa. Veljesten mielestä elokuva oli kuitenkin keksintö ilman tulevaisuutta eivätkä he suostuneet myymään keksintöään Georges Melisielle, joten heidän roolinsa elokuvan historiassa oli verraten lyhyt. Veljekset keskittivät huomionsa värivalokuvaukseen ja vuonna 1903 he patentoivat värivalokuvausmenetelmän joka tuli markkinoille vuonna 1907. Lumière-yhtiö oli merkittävä valokuvaustuotteiden valmistaja Euroopassa. Tuotemerkki Lumière katosi markkinoilta yhtiön yhdistyessä IIlfordin kanssa.