Leonardo da Vinci


external image 250px-Leonardo_self.jpg

Allekirjoitus
Allekirjoitus

Leonardo di ser Piero da Vinci syntyi 15. huhtikuuta vuonna 1452 Italiassa Toscanan lähellä, Vincin kylässä. Hän kuoli toinen toukokuuta vuonna 1519 Ranskan departementin Indre-et-loiren Amboisessa 67 vuotiaana. Hän oli italialainen tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, filosofi, muusikko ja kirjailija. Häntä voidaan täten kutsua yhdeksi historiamme suurimmista neroista ja mieheksi joka halusi tietää kaiken. Da Vinci eli Euroopassa renessanssiajalla ja jätti jälkeensä merkittävän kirjallisen perinnön, joka on sekä laaja – tuhansia arkkeja muistiinpanoja, kirjoitelmia ja piirroksia – että häkellyttävän laaja-alainen. Da Vinci on vaikuttanut myös yhteiskuntaamme ja käsityksiimme voimakkaasti. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin tekemistään taideteoksistaan, kuten Mona Lisasta.


Elämä


Lapsuus

Leonardo da Vinci syntyi 15. huhtikuuta 1452 Toscanalaisessa Vincin kukkulakaupungissa Arno-joen laaksossa, Firenzen alueella. Da Vinci oli firentzeläisen notaarin Messer Piero Fruosino di Antonio da Vincin ja talonpoikaistyttö Caterinan avioton poika. Caterina saattoi olla orja, mutta hänen kalliiden hautajaisten perusteella hän oli kuitenkin Leonardon äiti. Da Vincin syntymä on tallennettu hänen isänisänsä Ser Antonion päiväkirjaan. Leonardolla ei ollut nykyisenkaltaista sukunimeä: "da Vinci" tarkoittaa yksinkertaisesti "Vincistä", ja hänen koko syntymänimensä kuului "Leonardo di ser Piero da Vinci", eli "Leonardo, (Mes)ser Pieron poika Vincistä". Ensimmäiset viisi vuottaan hän eli läheisessä Anchianon kylässä. Viisivuotiaana da Vinci muutti isänsä, isovanhempiensa ja setänsä Francescon kanssa Vinciin. Da Vinci on kirjannut muistiin lapsuudestaan tapahtuman jota hän piti enteenä: eräänä päivänä leija putosi taivaalta ja leijui hänen kehtonsa yläpuolella niin, että sen pyrstösulat osuivat hänen kasvoihinsa ( hän keksi myöhemmin riippuliitimen). Tiedot da Vincin lapsuudesta ovat epävarmoja ja ne perustuvat lähinnä renessanssin ajan elämäkertojen kirjoittajiin, kuten Giorgio Vasariin (italialainen taidemaalari ja arkkitehti, joka kuitenkin tunnetaan italialaisista taiteilijoista kertovasta kirjastaan Taiteilijaelämäkertoja).

Aikuisuusexternal image 220px-Isabella_d%27este.jpg

Da Vinci työskenteli sekä taiteiden että tieteiden parissa mm. Milanossa, Roomassa, Bolognassa ja Venetsiassa. Da Vincin elinaika oli renessanssi-kausi jolloin oli hyvin epävakaita hallitsijoita ja hänkin joutui sotien takia muuttamaan usein. Häntä on kuitenkin pidetty hyvin tyypillisenä renessanssiajan ihmisenä eli hän oli erittäin utelias. Muita hänen luonteenpiirteitään olivat kova toiminnan halu, monipuolisuus ja pyrkimys tunkeutua asioiden ytimeen. Hänellä oli paljon ystäviä, jotka tunnetaan nykyään historiallisesta merkittävyydestään tai menestyksestä alallaan. Heihin kuuluivat matemaatikko Luca Pacioli, jonka kanssa hän laati kirjaa 1490-luvulla. Muita hänen ystäviään olivat Niccolò Machiavelli, Franchinus Gaffurius, Cesare Borgia ja Isabella d'Este (muotokuva vas.) Hänellä ei uskota olleen läheisiä ystävyyssuhteita naisiin Isabella d'Esteä lukuun ottamatta. Da Vinci piti yksityiselämänsä salaisena, hän kertoi ainoastaan ystävistään, mutta ei muista suhteistaan. Da Vinci oli hyvin arvostettu, ihailtu ja suosittu henkilö jo elinaikanaan. Monet kirjailijat ovat olleet kiinnostuneita hänen persoonansa eri piirteistä ja varsinkin hänen seksuaalisuudestaan. Hänen intiimeimmät suhteet olivat ehkä hänen oppilaittensa Salain ja Melzin kanssa. Melzi kirjoitti, että da Vincin tunteet häntä kohtaan olivat sekä rakastavat että intohimoiset. Tämän takia on 1500-luvulta saakka väitetty, että suhteet olivat eroottisia ja hänen on oletettu olleen homoseksuaali. Homoseksuaalisuuden vaikutuksesta taiteeseen on uskottu olevan erityisesti Johannes Kastajan ja Bacchuksen hahmojen androgyniassa ja erotiikassa.

Vanhuus ja kuolema

Vuosina 1513-1516 da Vinci vietti suuren osan ajastaan Vatikaanin Belvederessä Roomassa, jossa sekä Rafael että Michelangelo toimivat aktiivisesti. Vuonna 1516 hän astui Frans I palvelukseen ja hänen käyttöönsä annettiin Clos Lucén kartano lähellä kuninkaan residenssiä, Amboisen linnaa. Siellä hän vietti elämänsä kolme viimeistä vuotta ystävänsä ja oppilaansa Francesco Melzin kanssa. Melzin uskotaan olleen da Vincin elämänkumppani. Da Vinci sai 10 000 scudon suuruista eläkettä.
external image 220px-Leonardo_Da_Vinci%27s_house.jpg
Da Vinci kuoli Clos Lucéssa Ranskassa 2. toukokuuta 1519. Frans I:stä oli tullut hänen läheinen ystävänsä. Kerrotaankin, että kuningas piti da Vincin päätä sylissään hänen kuollessaan, mutta tämä tarina, jota monet ranskalaiset taiteilijat ovat kuvanneet romanttisiin maalauksiinsa, on varmaankin legenda eikä tositapahtuma. Kerrotaan myös, että viimeisinä päivinään da Vinci kutsui luokseen papin tehdäkseen synnintunnustuksen ja saadakseen pyhän sakramentin. Tahtonsa mukaisesti hänen arkkuaan seurasi 60 kerjäläistä. Hänet haudattiin Saint-Hubertin kappeliin Amboisen linnaan. Melzi oli da Vincin pääperillinen ja hänen testamenttinsa toimeenpanija; hän sai rahan lisäksi Leonardon maalauksia, työvälineitä, kirjaston ja henkilökohtaisia esineitä. Da Vinci muisti myös toista pitkäaikaista oppilastaan ja kumppaniaan Salaita ja hänen palvelijaansa Battista di Vilussista, veljiään ja palvelijatartaan. Kuvassa Ranskan Clos Lucé, jossa da Vinci kuoli.
Taide


external image 220px-Andrea_del_Verrocchio_002.jpgexternal image 220px-Study_of_a_Tuscan_Landscape.jpg

Da Vinci oli yksi aikansa suurimmista taiteilijoista, mutta hänet tunnetaan erityisesti maalaustaidoistaan. Melkein neljänsadan vuoden ajan hänen valtava maineensa tukeutui hänen saavutuksiinsa taidemaalarina ja muutamiin teoksiin, jotka tiedettiin hänen maalaamikseen ja joita pidettiin eräinä hienoimmista koskaan luoduista mestariteoksista. Hänen maalauksensa ovat kuuluisia useiden erilaisten piirteidensä vuoksi, joita oppilaat ovat imitoineet ja joista taiteentuntijat ja kriitikot ovat keskustelleet runsaasti. Uniikeiksi da Vincin työt tekevät mm. monipuoliset tekniikat, joita hän käytti maalatessaan, hänen yksityiskohtaiset tietonsa anatomiasta, valosta, kasvitieteestä ja biologiasta, tapa jolla ihmiset ilmaisevat tunteitaan ilmein ja elein, ihmisen vartalon erilaisten asentojen käyttö ja sävyjen hienovarainen muuntuminen. Hänen kuuluisimpia töitään ovat: Mona Lisa, Pyhä ehtoollinen ja Luolamadonna. Hän ei ollut kovin tuottelias taidemaalari, mutta hän teki runsaasti piirustuksia täyttäen päiväkirjansa pienillä luonnoksilla ja yksityiskohtaisilla piirustuksilla, joihin oli kuvattu kaikenlaisia hänen huomionsa herättäneitä asioita. Hän kokeili ahkerasti uusia tekniikoita, mutta hänen teoksensa jäivät usein keskeneräisiksi tai tuhoutuivat rajuista kokeiluista. Vuonna 1466, neljäntoista vuoden ikäisenä, hän pääsi oppipojaksi Verrochio-nimellä tunnetun Andrea di Cionin ateljeehen. Verrochio oli yksi aikansa menestyneimmistä taiteilijoista. Da Vinci oppi Verrocchion oppilaana monenlaisia taitoja, kuten teknistä piirtämistä, metallurgiaa, metallitöitä, kipsinvalantaa, nahkatöitä, mekaniikkaa ja puusepäntaitoja, sekä tietenkin piirtämistä, maalausta, kuvanveistoa ja mallintamista. Giorgio Vasarin mukaan hän teki yhden maalauksista, Kristuksen kastamisen (kuva vasemmalla), yhteistyössä Verrocchion kanssa. Da Vincin uskotaan olleen mallina Verrocchion
external image 350px-The_Last_Supper_pre_EUR.jpgluomuksessa Daavidin pronssipatsas, jos tämä on totta, Daavidin hahmoon puettu da Vinci oli hoikka ja lihaksikas poika. Uskotaan myös, että Verrocchion maalauksessa Tobias ja enkeli olisi hänen muotokuvansa. Verrocchion ateljeessa olon jälkeen hän toimi Ludovico il Moron palveluksessa Milanossa. Da Vincin pahin kilpailija oli samaan aikaan elänyt taiteilija Michelangelo. Da Vincin varhaisin päivätty piirrustus on Maisema Arnon laaksosta vuodelta 1473 (kuva oikealla). Hän oli myös hyvin kyvykäs maalaamaan laskostettuja kankaita. Vuonna 1472 hän liittyy taiteilijoiden Pyhän Luukaksen kiltaan. Da Vincin teokset ovat hyvin parodioituja, jäljiteltyjä, kuuluisia ja uskonnollisesti merkittäviä.

Da Vincin kuuluisin teos 1490-luvulta on Pyhä ehtoollinen, joka maalattiin myös Milanossa. Maalaukseen on kuvattu viimeinen ateria, jonka Jeesus nautti opetuslastensa kanssa ennen vangitsemistaan ja kuolemaansa. Siihen on kuvattu nimenomaan hetki, jolloin Jeesus sanoi "yksi teistä tulee pettämään minut". Da Vincin maalaus kuvaa tyrmistä, jonka lause herätti Jeesuksen kahdentoista seuraajan keskuudessa. Kuvaa tulkittaessa siitä on löydetty monia symboolisia asioita. Henkilöiden asennot, maalauken värit ja oppilaiden istumistavat ovat olleet kovan tulkinnan alaisina. Maalaus on edelleen yksi maailman kopioiduimmista taideteoksista.

external image 220px-Mona_Lisa.jpeg

Da Vincin 1500-luvulla maalaamiin teoksiin kuuluu pieni muotokuva, joka tunnetaan nimillä Mona Lisa tai la Gioconda. Maalaus on kuuluisa erityisesti vaikeasti tavoitettavasta hymystään. Sen mysteerisyyttä saattaa lisätä suupielten ja silmäkulmien hienovarainen varjostus, jonka vuoksi hymyn tarkkaa luonnetta on mahdoton määritellä. Maalauksen ilmeen "sumuisuutta" alettiin kutsua "sfumatoksi" tai Leonardon savuksi.Muita teokselle luonteenomaisia piirteitä ovat koristelematon asu, jonka yksityiskohdat eivät kilpaile silmien tai käsien kanssa, dramaattinen taustamaisema, jossa maailma näyttää olevan muutostilassa, hillitty väritys ja maalaustekniikan äärimmäinen pehmeys. Teos on saatu aikaan öljyväreillä, joita on kuitenkin käytetty temperamaisesti ja sekoitettu pinnalla niin, ettei siveltimenvetoja voi erottaa. Maalauksen täydellinen säilyminen ja se, ettei siinä ole merkkejä päälle maalauksesta tai restauroinnista, on äärimmäisen harvinaista tämän ikäisessä puulevymaalauksessa. Maalaus on hyvin pienikokoinen ja sitä säilytetään Pariisissa, Louvren taidemuseossa.external image images?q=tbn:ANd9GcTJ3qM38HZY_QvVZV_DcTBH7P8kFYKCripCPcApOJyySMeIAfq1

Kolmas merkittävä työ on Luolamadonna, jonka Neitseellisen syntymän veljeskunta tilasi Milanossa. Maalaus tuli tehdä yhteistyössä de Predis'n veljesten kanssa, ja sen oli tarkoitus täyttää suuri ja monimutkainen alttaritaulu, joka oli jo rakennettu. Da Vinci päätti maalata apokryfisen hetken Kristuksen lapsuudesta, kun Johannes Kastaja tapasi lapsena hänen perheensä tiellä Egyptiin. Da Vincin maalaamassa kohtauksessa Johannes tunnustaa Jeesuslapsen Kristukseksi ja palvoo häntä. Maalaus näyttää aavemaisen kauniilta sulokkaiden hahmojen polvistuessa ihailemaan Jeesusta villissä kivimuodostelmien ja virtaavan veden maisemassa. Maalauksesta tehtiin kaksi versiota, joista toinen pysyi veljeskunnan kappelissa ja toisen da Vinci otti mukaansa Ranskaan.


Tiede


Muistiinpanot ja luonnokset
Da Vinci opiskeli tieteitä ja tekniikkaa, sillä renessanssin ajalla tiedettä ja taidetta ei nähty toisiaan poissulkevina aloina. Vaikka da Vinci tunnetaan erityisesti hänen taiteellisesta kyvykkyydestään, hän oli myös hyvin vaikuttava tiedemies. Näistä opinnoista hän kirjoitti yli 13 000 sivua muistiinpanoja ja piirustuksia, joissa taide ja luonnonfilosofia sulautuivat toisiinsa. Hän teki havaintoja ympäröivästä maailexternal image 220px-Da_Vinci_Vitruve_Luc_Viatour.jpgmasta päivittäin, koko elämänsä ajan. Suurin osa kirjoituksista on kirjoitettu peilikuvana, sillä da Vinci oli vasenkätinen ja oikealta vasemmalle kirjoittaminen oli todennäköisesti hänelle käytännöllisempää. Kirjoitustavan ei uskota johtuneen halusta salata kirjoituksia. Monia hänen maalauksistaan on tutkittu ja niistä on löytynyt kirjoitusta, viimeisin tieto on, että teoksessa Mona Lisa olisi kirjoitusta silmän kohdalla. Kirjoitus todennäköisesti on kuitenkin haluttu piilottaa. Da Vincin muistiinpanoihin ja piirrustuksiin kuuluu suuri määrä erilaisia luonnoksia mm. tunteista, eläimistä, kasveista, sotakoneista, helikoptereista ja arkkitehtuurista. Osassa kuvataan hyvinkin arkisia asioita, kuten kauppalistoja tai velkakirjoja. Nykyisin da Vincin muistiinpanot ovat ympäri maailmaa merkittävissä kokoelmissa.


Tieteelliset tutkimukset ja anatomia
Da Vincin tieteelliset ja anatomiset tutkimukset ovat hyvin merkittäviä tieteen historiassa varsinkin ajankohtaan nähden. Hän on ensimmäinen tieteilijä, joka on tutkinut näitä asioita. Hän yritti ymmärtää ilmiöitä kuvailemalla ja jäljentämällä niitä yksityiskohtaisesti. Da Vinciä ei arvostettu, sillä hänellä ei ollut koulutusta latinasta ja matematiikasta, tämän takia hän opiskeli itsenäisesti latinaa ja myöhemmin matematiikkaa Luca Paciolin avustuksella.
external image 220px-Da_Vinci_Studies_of_Embryos_Luc_Viatour.jpgDa Vinci halusi ymmärtää ihmiskehon salaisuuksia, joten hän tutki teloitettujen rikol
external image Shoulder_small.jpg
listen ja sairaaloiden varattomien potilaiden ruumiita. Hän tutki myös paljon erilaisten eläinten ruumiita, varsinkin hevosten, ja vertasi niitä ihmiseen. Ruumiinosien piirtäminen kuului da Vincin tutkimuksiin vahvasti. Hän hahmotteli lihasten ja nivelten lisäksi myös ihmisen sisäisiä osia, kuten maksaa, sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka tutki lapsen kehitystä kohdussa (kuvat oikealla). Taiteilijana da Vinci tallensi kaikki tiedot tarkasti, määritellen iän ja tunteiden vaikutusta fysiologisiin muutoksiin. Monissa luonnoksissa tutkittiin raivoa, sairautta tai epämu
odostumia ihmisessä. Yllä oleva kuva kertoo ihmisen mittasuhteista ja teoksen reunoilla on da Vincin peilikirjoitusta. Kuvan nimi on Virtuviuksen mies ja se on vuodelta 1485. Da Vinci huomasi ensimmäisenä tutkijana, että kuva jonka silmä näkee, on ylösalaisin verkkokalvolla.


Tekniikka ja keksinnötexternal image 220px-Leonardo_polyhedra.png
Elinaikanaan da Vinci työskenteli myös tekniikan ja keksintöjen parissa. Erityisesti häntä arvostettiin
insinöörinä, mutta hän viihtyi myös kasvitieteiden, geologian, kartologian, vesivoiman, astrologian, alkemian ja matemaattisten aineiden parissa. Hänen keksintöihinsä kuuluivat mm. sillat, sotakoneet, lentohärvelit ja soittimet. Näistä esimerkkeinä: da Vinci suunnitteli siltaa Kultaisen sarven yli, silta rakennettiin vuonna 2006 Turkin hallituksen suostuttua päätökseen. Helikopteri ja riippuliidin olivat da Vincin suuria mielenkiinnon kohtia, sillä hän oli erittäin kiinnostunut lentämisestä. Muita hänen keksintöjään ovat panssarivaunu, aurinkovoimala, laskin, kaksoisrunko ja suurpiirteinen teoria laattatektoniikasta. Hänen suunnitelmistaan suhteellisen harvat toteutettiin tai oli mahdollista toteuttaa hänen elinaikanaan, mutta jotkin hänen pienemmistä keksinnöistään otetti
external image images?q=tbn:ANd9GcSx2rlfgNtxGOngE_YvbSFd567Qb3I-JhcyjWQ96mWSE8Q1geTCTcwUd6dKin käyttöön, kuten automaattinen puolakelain ja kone langan vetolujuuden kokeilemiseksi.


Julkaisut

Da Vinci teki sarjan piirroksia kolmiulotteisista säännöllisistä kehikkomuotoisista kappaleista Luca Paciolin kirjaan Divina Proportione, julkaistu vuonna 1509.

Da Vincin oppilas Francesco Melzi keräsi osia hänen anatomiaa, valoa ja maisemaa käsittelevästä työstään julkaistavaksi. Ne julkaistiin lopulta nimellä "Leonardo da Vincin tutkielma maalauksesta" .

Vuosina 1510–1511 da Vinci teki tutkimuksiinsa liittyvää yhteistyötä lääkäri Marcantonio della Torren kanssa, ja he laativat yhdessä anatomiaa käsittelevän teoksen, johon da Vinci piirsi yli 200 kuvaa. Se julkaistiin vasta vuonna 1680 (161 vuotta hänen kuolemansa jälkeen) nimellä "Tutkielma maalauksesta".

2011

Leonardo da Vincin anatomian tutkimukset ja tietämys ovat luoneet vahvan perustan nykyajankin anatomian tiedolle, sillä tutkimuskohde on pysynyt jokseenkin samana. Edelleen lääketieteen opiskelijat ympäri maailmaa ihailevat hänen piirroksiaan. Da Vincin tekniikan ymmärrys oli vahvasti edellä aikaansa. Jos hän eläisi nykypäivänä, hänen keksintönsä olisivat helpompia toteuttaa. Vain murto-osa hänen keksinnöistään toteutettiin hänen elinaikanaan.external image images?q=tbn:ANd9GcRHLxU7yVBy1sczZZmIZoylFIH9HfMnDPhxS1vmjRHT9T4bSZ-Aexternal image images?q=tbn:ANd9GcRbz5_V-L-yjtkEXRfBJFZ69yB1yTJLvZol91-g2qOwl47l9jW-vQexternal image images?q=tbn:ANd9GcQ2c6vwo3ad7-YE2Jd-nFzpTqqktsNt-eu6lY0v-TGRzwWnVTVH


external image 220px-Studies_of_the_Arm_showing_the_Movements_made_by_the_Biceps.jpgexternal image 220px-Study_of_horse.jpgexternal image images?q=tbn:ANd9GcTwlsNfracN3aM_Eev1X1_Gksv3W_QZJPZ5J2xBRhIrf4Bj-9CU

Lähteet: http://myhero.com/go/hero.asp?hero=Leonardo_da_Vinc
http://www.lairweb.org.nz/leonardo/any.html
http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=276
http://rekrytointi.utu.fi/harjoittelusta/harjoittelu_ulkomailla/ldv_calm/
http://www.leonardodavinci-projekte.org/adam/homepageView.htm?pageSeq=3
http://www.hoksaa.net/leonardon_monalisa.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
Tehnyt: Louhi L1