Gutenberg_2.gif

imagesjohannes.jpgJohannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenber eli Johannes Gutenberg

  • syntyi vuonna 1398 Mainzissa ja kuoli vuonna 1468 3.helmikuuta Mainzissa.
  • saksalainen metallityömies

  • keksi painokoneen vuonna 1436

  • perusti ensimmäisen kirjapainon Johann Fustinin ja Peter Schöfferin kanssa 1400-luvun puolivälissä

  • kirjoittanut 42-rivisen raamatunKEKSINNÖT, NIIDEN PERUSTAMINEN JA TOIMINTA

Gutenberg keksi painokoneen, musteen joka tarttui myös metalliin ja erityisen laitteen, joka puristi painolevyn paperia vasten. Häntä voidaan pitää myös metallisten irtokirjakkeiden keksijänä, joiden ansiosta kirjoja ei tarvinnut enää kopioida käsin.

Keksintö mullisti maailmaa ja se toi mukanaan median.

Gutenbergin piti ottaa lainaa, jotta hän pystyi perustamaan kirjapainon, hän sai sitä sedältään Arnold Gelthuisilta. Johannes ei perustanut kirjapainoa yksin vaan mukana olivat Peter Schöffer ja Johann Fusst, jolta hän myös lainasi rahaa.

Johanneksen tunnetuin tuotos on 42-rivinen Raamattu, Biblia latina vulgatan. Tuotoksen tekeminen alkoi vuonna 1452 ja se valmistui vuonna 1455. Myös siihen Johann Fusst lainasi Johannekselle rahaa.

ELÄMÄ

Johannes oli yläluokkaisen kauppiaan nuorin poika. Hän ehti asua monissa paikoissa elämänsä aikana mm. Mainzissa, Strassburgissa ja Eltvillessä. Luultavasti vuonna 1411 Gutenbergit muuttivat Eltville de Rheiniin (Alta Villa). Johanneksen nimi oli myös Erfurtin yliopistossa nimellä Johannes de Altavilla.

Vuonna 1455 Fusst alkoi vaatimaan Johannekselle lainaamiaan rahoja takaisin. Johanneksen velka oli kasvanut suureksi ja hän hävisi riitaoikeudenkäynnin. Gutenbergin oli siirrettävä kirjapainon ja kirjakkeiden omistus Fusstille ja sen jälkeen Fusstin vävylle Peter Schöfferille. Johann Fusst sai puolet kaikista painetuista Raamatuista ja oikeudet kirjapainon kirjamyyntiin.

Johannes avasti konkurssiin jouduttuaan pienen kirjapainon ja hän osallistui vuonna 1459 Raamatun painamistyöhön Bambergin kaupungissa. Kuitenkaa hänen painamissaan teoksissa ei ollut Johanneksen nimeä eikä painovuotta, joten asia ei ol

e aivan varma.

Hänen saavutuksensa keksinnöistään huomioitiin vuonna 1465 ja Johannes sai arvonimen, joka sisältsi stipendin arkkipiispa Nassaum määräyksestä.

Hänen myöhemmästä elämästä tiedetään hyvin vähän.

Gutenberg on haudattu fransiskaanikirkkoon Mainzissa.

imagesraamttu.jpg

Nykyään Saksassa on myös yliopisto, joka on saanut nimensä Gutenbergin mukaan.Tehnyt: Johanna Lahma
Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg