James Hargreaves tunnetaan yleensä Kehruu-Jennyn keksijänä, joka on yksi tärkeimmistä puuvillatekstiilien tuotantoon keksityistä laitteista Lancashiressä teollisen vallankumouksen alkuaikoina. Hargreaves syntyi vuonna 1720 ja kuoli 58 vuotiaana vuonna 1778. Hän oli ammatiltaan kutoja, puuseppä ja keksijä Lancashiressä Englannissa.


external image Arkwright.jpg

Kehruu-Jenny (Spinning Jenny)

James Hargreaves asui Blackburnissa, kaupungissa, jonka väkiluku oli silloin noin 5000, joka tunnetaan "Blackburnin harmaat"-kankaiden tuotannosta, joissa loimi oli pellavaa ja kude puuvillaa. Koska puuvillalangan kysyntä ylitti tuotannon, ei normaali rukki enää pystynyt tuottamaan tarpeeksi nopeassa tahdissa tuotetta.

Idean Kehruu-Jennyyn hän keksi kun hän näki rukin makaamassa lattialla, kun pyörä ja värttinä vielä pyörivät. Hän tajusi, että jos joukko värttinöitä sijoitettaisiin pystyyn ja rinnakkain, useat langat voitiin kehrätä kerralla.

8825007_orig.gifzpage091.gif

Uutiset Hargreavesin keksinnöstään levisivät ja Lancashiressä perinteiset käsityöläiset näkivät keksinnön uhkana heidän toimeentuloonsa. He ymmärsivät että kone voisi tuottaa kehrättyä puuvillalankaa paljon nopeammin ja halvemmalla kuin perinteisellä menetelmällä.


Vihainen väkijoukko marssi Hargreavesin työpajaan ja ja tuhosi hänen laitteensa ja pakotti hänet lähtemään kaupunkista.Hargreaves muutti Nottinghamiin, jossa hän rakennutti pienen spinning-myllyn. Vaikka hänen yrityksensä ei ollut erityisen onnistunut, hänen liiketoimensa kantoi siihen asti kun hän kuoli.


Hänelle myönnettiin patentti, joka esti muita kopioimasta Kehruu-Jennyä. Hän tajusi asian kuitenkin vasta niin myöhäisessa vaihessa, että moni oli jo ehtinyt kopioida keksintöä.


Juuri ennen kuolemaansa vuonna 1778 Hargreavesin Kehruu-Jenny koneita oli käytössä Britanniassa yli 20000, mutta siitä huolimatta, että hän keksi tämän merkittävän koneen sai hän vain hyvin vaatimattomatonta taloudellista tuottoa ja kuoli suhteellisessa köyhyydessä.

Hänellä oli vaimo Elizabeth ja heillä oli oletettavasta 13 lasta.


On myös kiistelty siitä, että James Hargreavesilla ei olisikaan mitään yhteyttä Kehruu-Jennyn keksimisessä?!


external image jenny1.jpg

On väitetytty, että nimi "Jenny" tulee Hargreavesin tyttären nimestä,
mutta rekisterit kirkon kirjoista osoittaa, että Hargreavesilla oli useita tyttäriä,
mutta ketään ei ole nimetty Jennyksi. Sana "Jenny" on itse asiassa lyhenne
"moottori" sanasta, joka yksinkertaisesti viittaa koneeseen tai laitteeseen.
James Hargreavesin keksintö Kehruu-Jenny käynnisti teollisen vallankumouksen (Industrial Revolution),
jonka seurauksena käsillä tekemisestä siirryttiin koneellistumiseen.
Lähteet:
http://www.cottontown.org/page.cfm?LANGUAGE=eng&pageID=506, http://www.cottontimes.co.uk/hargreaveso.htm, http://www.grimshaworigin.org/WebPages/HargGrim.htm
Tehnyt: Karoliina L1