TERVETULOA TUTUSTUMAAN MUUTAMIIN MAAILMANHISTORIAN SUURIIN KEKSIJÖIHIN!


Sivuston nimi todella on "keksijät", mutta kuka sitten on keksijä, kuka tiedemies ja miten erottaa insinööri näistä kahdesta?
Pelle Peloton on keksijä, mutta eikö hänen pidä olla melko hyvin perehtynyt fysiikan, kemian ja matematiikan ihmeisiin, jotta saisi aikaan niitä huimia vimpaimia? Kuten vaikka sen ihmeellisen pillin, jota soittamalla saattoi kutsua juuri sen tietyn eläinlajin edustajan avukseen.
Itselleni tulee tiedemiehestä mieleen henkilö, joka on perehtynyt tiettyyn tieteenalaan. Hän tekee omaan alaansa liittyvää tutkimusta.
Insinööri sitä vastoin on melko lähellä entisaikojen konemestaria, joka keksi uusia sovelluksia vanhoihin laitteisiin tai kehitteli niihin parannuksia. Lukija itse päättäköön, mihin kategoriaan näillä sivuilla esiintyvät henkilöt voidaan lokeroida ja onko se ylipäätään tarpeellista.

Selvää on, että tekniikan historia on vuosisatojen saatossa jäänyt poliittisen historian jalkoihin. Uskallan kuitenkin väittää, että keksijöille, tiedemiehillä ja insinööreillä on ollut ihmiskunnan historiassa vähintään yhtä mullistava vaikutus kuin on ollut poliittisten päättäjien tekemillä ratkaisuilla. Joskus heidän keksintönsä ovat tuottaneet suurta hyötyä (ajatelkaapa vaikka kääntöauraa!) toisinaan taas mittaamatonta tuhoa (Hitlerin moderni sotakoneisto!). Siinä perustelu näiden sivujen olemassaololle!

Selvää on, että tiedon määrän lisääntyessä mahdollisuudet erilaisten keksintöjen kehittelemiseen ovat lisääntyneet merkittävästi. Nykyaikana keksintöjen patentoiminen ja omiminen yksityiseen käyttöön on jokseenkin mahdotonta. Tässä mielessä tietotekniikan ja tiedonvälityksen vallankumous on totta, arkipäivää. Ja tuntuu siltä, että kehitys vain nopeutuu.

Sivuja tuottavat Väinö Linnan lukion Hi2-kurssilaiset.

Ohessa opastusta teille:
Tehtävänne on selvittää näiden suurten miesten merkitys maailmanhistoriassa. Yrittäkää vastata seuraaviin kysymyksiin:
1. Milloin ja millaisessa ympäristössä kyseinen keksijä on elänyt?
2. Mitä hän on keksinyt? Toisin sanoen, mihin ongelmaan hänen keksintönsä on tuonut ratkaisun?
3. Millaisia seurauksia hänen keksinnöllään on ollut?
4. Onko hänen keksinnöllään edelleen merkitystä Herran vuonna 2010?

Welcome to Your New Wiki!


Getting Started

  • Click on the edit button above to put your own content on this page.
  • To invite new members, click on Manage Wiki and Invite People.
  • To change your wiki's colors or theme, click on Manage Wiki and Look and Feel.
  • To set who can view and edit your wiki, click on Manage Wiki and Permissions.

Need Help?

  • Click on the help link above to learn more about how to use your wiki.